Tehnologija
0

SAD: Prototip revolucionarnog zračnog broda uspješno uzletio

Klix.ba
Američka kompanija Aeros Corp na najboljem je putu da proizvede zračni brod pod nazivom Aeroscraft načinjen od aluminija i karbonskih vlakana i tako napokon napravi dirižabl za 21. stoljeće.

Ovaj zračni brod se bitno razlikuje od zračnih balona koji nemaju internu strukturu i svoj oblik zadržavaju samo kroz pritisak plina. Zračni brodovi, kao cepelini koji su im prethodili, zadržavaju svoj oblik bez obzira na pritisak plina zahvaljujući internoj strukturi koja je ranije pravljena od lako zapaljivog drveta. Međutim, struktura Aerocrafta će biti načinjena od aluminija i karbonskih vlakana te svoju plovnost osiguravati plinom ispunjenim komorama. Za razliku od hibridnih zračnih brodova Aeroscraft neće zahtijevati manevar kako bi se uzdigao, već se sve zasniva na moći helijuma.

Projekt je dobio više od 35 miliona dolara podrške iz američkih fondova, a američka je vlada čak posudila kompaniji nekoliko NASA-inih stručnjaka da pomognu u razvoju aerodinamike i kontrole. Nakon uspješnog lansiranja Aeroscraftovog gotovo upola manjeg prototipa, Pelicana, prošle sedmice, čini se da se investicija isplatila, te se čini kako je novi način putovanja pred nama.

Kada bude završen, Aeroscraft će biti 120 metara dug i moći će podići 66 tona. Aeroscraft će koristiti jedinstveni sistem sličan onome koje koriste podmornice da bi plovile. Bit će opremljen nizom spremišta sa helijumom, koji će pilotu omogućiti da povećava visinu tako što će iz spremišta krenuti niz cijevi sa kontrolnim ventilima te tako stvoriti potrebni pritisak, piše Gizmodo. Kada se pilot bude želio spustiti, proces je obrnut. Ovo omogućava da Aeroscraft preuzima teret ili putnike bez većih problema. Zračni brod će biti opremljen sa tri motora, po jedan na krilima i jedan na trbuhu, te sa šest dvostrujnih mlaznih motora za pružanje potiska. Također, imat će i aerodinamičko stabilizirajuće kormilo za brzinu veću od 30 kmh.

Projekt otvara nove mogućnosti u svijetu transporta posebno ako se uzme u obzir da su mnoga područja u svijetu nedostupna avionima, koji praktično nemaju gdje sletjeti u određenim mjestima. Međutim, Aeroscraft neće imati takvih problema, odnosno moći će isporučiti bilo šta i bilo gdje u svijetu. U kompaniji se nadaju kako će proizvesti tri modela ovog zračnog broda, čiji će kapaciteti biti 66, 250 i 500 tona.