Novi tehnološki iskorak
0

Američka kompanija pravi prvi bespilotni helikopter

Sarajevo-x.com
Američka kompanija Sikorsky Aircraft najavila je milijardu dolara vrijedan posao kojim će, nada se, odgovoriti na zahtjeve vojske da istovremeno vodi dva rata, uključujući izradu Black Hawk helikoptera koji mogu "vidjeti" i letjeti sami. Kako je najavljeno, radi se na ubrzanju transformacije mehaničkog helikoptera u kompjuteriziranu letjelicu.

Black Hawk helikopteri su danas okosnica američkog angažmana u mnogim ratovima širom planete, u zemljama poput Afganistana, Iraka, ali su korišteni i u Grenadi i Panami.

Oni su također dio vojnih paketa koji se prodaju drugim zemljama a koriste se i za civilne misije poput spašavanja planinara zaglavljenih u snijegu i druge vrste medicinskih evakuacija.

Međutim, došlo je vrijeme da se ova snažna mašina unaprijedi i pripremi za pametne ratove.

"Zamislite letjelicu koja može uduplati produktivnost Black Hawka u Iraku i Afganistanu tako što će letjeti sa jednim umjesto dva pilota, smanjujući radnu snagu i rizik, a u vremenima kada je misija vrlo opasna, lete sami odnosno bez ljudske posade", izjavio je Chris Van Buiten, direktor Sikorsky Innovations na jednom skupu održanom u Washingtonu, prenosi AP.

Bespilotni avioni, naprimjer, nisu nešto novo ali privlače pažnju komandanata koji nastoje da smanje žrtve na terenu ali da se ne povlače iz borbe.

Primjena modernih tehnologija upravo na avione i helikoptere čini se jednim od izlaza.

Sikorsky već ove godine planira prezentirati model prvog bespilotnog Black Hawk helikoptera, koji bi se na tržištu i u upotrebi mogao pojaviti do 2015.godine. Njegova cijena bi se sa sadašnjih 15 miliona dolara povećala na cijelih 17.

Ova promjena neće biti samo tehnološke već i kulturološke prirode jer se piloti neće lako odreći svojih pozicija.

No, kompanija Sikorski namjerava dizajnirati i izgraditi 'helikopter za opcionalno pilotiranje' kako bi ojačala trupe koje se angažiraju u borbama. To će komandantima na terenu dati mogućnost izbora između jednog ili dva pilota, te na kraju bespilotnog korištenja letjelice.

Sikorsky Innovations, koji će tokom deset godina potrošiti milijardu dolara za nove proizvode, istražuje također mogućnosti novih tehnologija kojima bi se povećala brzina helikoptera, omogućilo korištenje kompjutera uz čiju bi pomoć oni "vidjeli" kroz pješčane oluje i sami osmišljavali najbolji način letenja, za tišu i udobniju vožnju, naprimjer.

Procjenjuje se da će trend korištenja bespilotnih letjelica biti sve pristuniji što pokazuju planiranja ulaganja koja će ove godine iznositi 2,9 milijardi dolara. Do 2019. ta suma će se povećati na cijelih 5,5 milijardi.