Cameron and Tyler Winkelvoss
0

Američka braća tvrde da su oni izmislili Facebook

Sarajevo-x.com
Cameron i Tyler Winkelvoss
Cameron i Tyler Winkelvoss
Dva Amerikanca koji su već dobili milione dolara nakon tvrdnji da su oni došli na ideju za kreiranje Facebooka, izjavili su kako njihova pravna bitka još uvijek nije gotova. Cameron i Tyler Winkelvoss studirali su zajedno sa osnivačem Facebooka Markom Zuckerbergom na Univerzitetu Harvard, gdje su kreirali web site nazvan ConnectU.
  1. godine je pravna bitka između dvije strane rezultirala plaćanjem nepoznate sume novca. Nakon toga je Facebook objavio da je ta stvar za njih završena.

No, braća Winkelvoss su u razgovoru za BBC izjavila kako ovo poglavlje još uvijek nije zatvoreno. Oni nisu željeli potvrditi informaciju da je suma koju su već dobili od Facebooka iznosila 65 miliona američkih dolara.

Oni su kazali da im je dužnost držati se principa, i da su voljni čekati dovoljno dugo da isprave nepravdu.

Dvojica braće su na svome web siteu ConnectU počela da rade još 2003.godine, i mislili su da student kompjuterskih nauka, njihov kolega, Mark Zuckerberg radi s njima zajedno, sve dok on nije lansirao svoj projekat nazvan thefacebook.com

Zuckerbergov web site je postao vrlo popularan na Harvardovom kampusu, da bi se vrlo brzo pod imenom Facebook, čitava priča pretvorila u globalni uspjeh.

"To je stvarno bio osjećaj šoka", riječi su Tylera Winkelvossa, koji je napomenuo da je ovim pokazano kako se ispravna stvar može pretvoriti u pogrešnu.

Dogovor oko spora između Facebooka i ConnectU je uključio i dodjelu nekih dionica Facebooka braći Winkelvoss.

Kompanija Facebook je u izjavi za BBC navela sljedeće:

" Mi se nadamo da diskusija o spornim i lažnim navodima, i drugim pitanjima koja su zaključena godinama ranije, ne uznemirava nikoga od priprema za utrku. Mi smatramo da je ovo pitanje razriješeno."

Braća Winkelvoss su otkrila da su godinama izbjegavala da postanu članovi Facebooka ali da su to ipak uradili i otvorili svoje profile.

Njihov dvojica su inače poznata i po tome što su SAD predstavljali kao dio veslačkog tima na Olimpijskim igrama u Pekingu.