Smanjenje potrošnje energije
6

AMD predstavio čipove Trinity

Klix.ba
Kompanija AMD je na tržište izbacila nove procesore Trinity. Kao i Intelov Ivy Bridge, Trinity može imati do četiri jezgra i jednu grafičku procesorsku jedinicu (GPU).

Prvi kompjuteri sa novim procesorima će u prodaji biti u junu.

Dok je Intel za proizvodnju čipova koristio novi proces proizvodnje i radikalnu promjenu dizajna tranzistora, AMD se odlučio za alternativnu inovaciju.

Arhitektura jezgra pod imenom ''Piledriver'' donosi sa sobom tehniku čuvanja energije nazvanu rezonantna mreža oscilatora radnog takta, koja dozvoljava recikliranje jednog dijela potrošene energije. Ovo smanjuje potrošnju energije do 10 posto.

AMD-ovo fokusiranje na manju potrošnju energije pokazuje želju kompanije za proizvodnjom tanjih laptopa.

Trinity ima potrošnju od samo 17 vati. To znači da će tradicionalni laptopi moći raditi duže.

''U prošlom desetljeću je nekoliko testnih čipova podržalo implementaciju rezonantne mreže oscilatora radnog takta. Međutim, nijedan nije doživio integraciju u komercijalne procesore zbog raznih praktičnih problema ili cijene. AMD je uspio prevazići te probleme'', rekao je Steve Scott, glavni direktor za tehnologiju AMD-a.

Daljnje uštede energije će se postizati pokretanjem što više procesa na GPU, koja ima isti ''Northern Island'' dizajn koji se koristi u grafičkim karticama Radeon.

Kompjuteri koji koriste Trinity će imati i opciju ''Steady Video'', koja automatski stabilizira drhtave snimke postavljene na stranicama kao što je YouTube, piše BBC.

I pored svojih prednosti, analitičari vjeruju kako će AMD ipak biti u nepovoljnom položaju u odnosu na Intel.

''Trinity je primamljiv proizvod iz perspektive grafičkih performansi i potrošnje energije. Intelova prednost leži u širem ekosistemu – na tržištu će postojati 10 ili 15 puta više sistema koji će koristiti njihove čipove'', rekao je Sergis Mushell, ekspert za procesore i tehnološku analizu firme Gartner.