Borba za dominaciju na tržištu
0

Amazon razvija mobitel konkurentan iPhoneu

Klix.ba
Konkurencija na tržištu pametnih telefona je svakim danom sve veća, a sada kompanija Amazon radi na uređaju kojim namjerava zauzeti dio tržišta kojim dominira Appleov iPhone, a tu su i drugi mobiteli koji imaju operativni sistem Android.

Amazon navodno sarađuje sa kompanijom Foxconn, koja je pod nadzorom, zbog uvjeta rada u azijskim fabrikama, gdje proizvodi dijelove za iPhone. Cilj je razviti Amazonov mobitel, koji će biti žestoka konkurencija iPhoneu.

Zvaničnici kompanije Amazon čine sve kako bi se izbjegle eventualne optužbe za kršenje Zakona o patentima. Razlog za to su Appleove tužbe protiv Samsunga, koje su rezultirale zabranom prodaje spornih uređaja u SAD-u. Pod zabranom prodaje je i Samsungov pametni mobitel Galaxy Nexus, jedini mobitel koji podržava najnoviju verziju operativnog sistema Android.

Amazonov tablet kompjuter Kindle Fire se među korisnicima pokazao veoma popularnom i jeftinom alternativom za Appleov iPad, tako da Amazonov pametni telefon ima šanse da doživi uspjeh na tržištu. Amatonov mobitel bi mogao nastaviti uspješno poslovanje kompanije koja odlično zarađuje prodajom digitalnih medija, knjiga, filmova i muzike.

Microsoft i Google su najavili planove za manje uređaje, koji će biti konkurencija iPadu. Kao odgovor je kompanija Apple navodno spremna proizvesti iPad Mini, koji će se na tržištu naći krajem godine.

Vezani članci