Dvije sedmice bile u prodaji
7

Amazon povlači puzle sa motivom koncentracionih logora

Klix.ba
Online komercijalna kompanija Amazon je iz prodaje povukla puzle čiji su motiv bile peći u kojima su se spaljivale žrtve iz koncentracionog logora Dahau.

"KZ Puzzle" su se u prodaji pojavile na Amazonu prije dvije sedmice, a odmah su izazvale velike kritike i negodovanje javnosti. Reklamirane su kao podobne za djecu od osam godina starosti, a koštale su oko 25 dolara.

"Ovo je pravi šamar za sve preživjele zarobljenike koncentracionih logora i članove porodica žrtava. Memorijalni centar Dahau je mjesto sjećanja na patnje nebrojenih žrtava. Smatram da ne može biti u interesu vaše kompanije da prodajete nešto ovako", napisala je bavarska političarka Gerda Hasselfeldt Jeffu Bezosu, šefu Amazona.

"Tako mnogo ljudi želi iskoristiti holokaust za svoje komercijalne ciljeve. Sretan sam što je prodaja ove užasne igre obustavljena. Činjenica da su kao motiv korištene peći je odvratna. Niko ne smije prihvatiti činjenicu da su žrtve nehumane ubilačke mašine Trećeg rajha iskorištene za novčanu dobit", rekao je Pieter Diez de Loos, predsjednik Međunarodnog komiteta za Dahau.

Puzle je prodavala kompanija Media Storehouse, koja je najavila da će u popunosti povući ove puzle iz prodaje. Dahau, koji se nalazi 20 kilometara od Minhena, ne bio prvi koncentracioni logor. Svi ostali logori su modelirani prema njemu. Tokom 12 godina postojanja, u Dahau je bilo zarobljeno 206.206 osoba, od kojih je njih 31.951 tu i umrlo. Mnogi su bili žrtve strašnih medicinskih eksprimenata.