Tehnologija
0

Amazon.com i TiVo testiraju download filmova direktno na TV

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Online trgovina Amazon.com Inc. i digitalna kompanija TiVo Inc. u srijedu će započeti sa testiranjem servisa koji korisnicima omogućava gledanje video snimaka, iznajmljenih ili kupljenih preko interneta, direktno na njihovim TV prijemnicima, što je najnoviji trend povezivanja personalnih kompjutera i TV prijemnika.

Zvanično saopćenje iz ove dvije kompanije došlo je samo dan nakon što je maloprodajni lanac Wal-Mart Stores Inc. lansirao testnu verziju vlastitog video download servisa, kojeg podržavaju svi veliki hollywoodski filmski studiji.

Nakon ovog saopćenja dionice kompanije TiVo su narasle za 5,5 procenata tj. na 5,78 dolara, a dionice Amazon.com za 3 procenta tj. na 39,44 dolara.

Najnovija suradnja ove dvije uspješne kompanije ide korak dalje od Wal-Mart i Apple iTunes online video prodavnica koje se fokusiraju na kompjutere i prenosive uređaje.

Filmovi i TV show-ovi na servisu pod imenom "Amazon Unbox on TiVo" moći će se downloadovati sa kompjutera na korisnički TiVo paket, te puštati na TV prijemniku.

"Jedno je online gledati materijal na YouTube-u, ali kada je riječ o filmovima i dugim TV serijalima, za većinu ljudi, to nije televizija dok nije zaista na televiziji", izjavio je izvršni direktor TiVo-a Tom Rogers.

Amazon i TiVo tek trebaju testirati novi servis, koji će uskoro biti dostupan korisnicima, na više od 1,5 miliona TiVo paketa sa brzom internet konekcijom.