Tehnologija
1

Aeroscraft: Revolucionarna letjelica amfibija spremna je za polijetanje

Klix.ba
Cepelini su smatrani budućnosti zračnog transporta, sve do Hindenburške katastrofe prije 75 godina. Sada pionirska aviokompanija pokušava da vrati zračne brofove u pokušaju revolucioniziranja svjetskog tržišta.

Letjelica Aeroscraft izrađena je pomoću inovativne tehnologije koja omogućava kontrolu leta mnogo bolju nego kod ranijih zračnih brodova, te bi se na taj način trebali izbjeći svi problemi prve generacije cepelina.

Također, troši samo trećinu goriva koju bi potrošio neki opterećeni avion, a može da poleti i sleti bilo gdje, bez ikakve piste, pa čak i na vodu.

Letjelica je dizajnirana uz finansijsku podršku američke vlade i uskoro bi trebala da bude spremna za prvi probni let.

Aeroscraft dizajnirala je Worldwide Aeros Corp., koja predviđa da će letjelica promijeniti način transporta namirnica širom svijeta, budući da je jeftinija od aviona, a brža od brodova. Može da polijeće vertikalno, poput helikoptera, te je pogodna za oblasti koje nemaju aerodrom.

Prosječna brzina iznosi 185 km/h, a otporna je na metke te, čak i ako se slučajno probuši, neće ispuhati poput balona. Prve letjelice trebale bi biti dostupne za godišnji najam sredinom 2015. godine.

Model, sposoban da nosi 66 tona koštat će više od 25 miliona dolara godišnje, a verzija od 250 tona koštat će 55 miliona dolara.