Rezultati ankete u Švedskoj
0

62% tinejdžerki su meta online napasnika

Sarajevo-x.com
Preko 50% tinejdžerki u dobi od 15 do 18 godina koje koriste internet i društvene websiteove neko seksualno uznemirava, otkrivaju rezultati nove studije provedene u Švedskoj.

Magazin Stockholm Daily u srijedu prenosi poražavajuće rezultate jedne ankete koja je pokazala da 62% mladih djevojaka u toj zemlji svakodnevno seksualno uznemiravaju online poznanici.

Ono što muškarci (a i žene) najčešće traže od tinejdžerki je da pošalju golišave fotografije, a navođenje na seksualni dijalog je još češće.

'Putem interneta neki od seksulanih napasnika mogu i ostvariti svoje ciljeve, posebno kad znaju kako njihova 'meta' izgleda. Mnogo, mnogo djece i tinejdžera je izloženo ovoj opasnosti', izjavila je švedska psihologinja Asa Landberg.

Ovdje se većinom radi o odraslim osobama koje maltretiraju djecu i navode ih na seksualni dijalog lažno se predstavljajući kao njihovi vršnjaci, upozoravaju autori ankete.

Švedsko ministarstvo pravde priprema zakon protiv internetske pedofilije, koji bi trebao biti gotov na proljeće ove godine, dodaje The Stockholm Daily.