Zeničanin Hasan Bajramović
4

FOTO+VIDEO / "3D modeliranje je kao vajarstvo u kojem koristimo digitalnu glinu"

Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Bosni i Hercegovini imamo veoma mali broj stručnjaka za 3D modeliranje, ali 28-godišnji Zeničanin Hasan Bajramović, jedan je od boljih u svome poslu koji obavlja.

U početku razgovora sa Hasanom saznali smo da je rodom iz Zenice gdje je živio do 21. godine kada je nakon "mučenja" sa Pravnim fakultetom u Zenici odlučio da napravi jedan ekstreman potez i upiše studij u oblasti animacije i vizualnih efekata u Maleziji.

Bajramović ističe da put do vrha nije bio nikako jednostavan, no u tome su mu pomogli njegovi roditelji koji su ga podržali do kraja i omogućili mu da završi studije nakon kojih je odmah krenuo i posao. Bajramović je dobio ponudu da radi za kreativnu agenciju iz Danske koja ima ured u Sarajevu, a tri godine je proveo na realizaciji prvog bh. animiranog dugometražnog filma "Ptice kao mi" koji je rađen u suradnju sa TRT televizijom.

"Tu sam radio tri godine, ali nakon toga dobio sam bolju ponudu i odlučio sam da idem dalje. Generalno, specijaliziran sam za 'HYPER Realistic - High resolution modeling for cinematics and games', te 'texturing, lighting and rendering', ali u biti, ja sam lik koji pravi sve ono što u suštini postoji ili ne postoji ili je pak teško postići u stvarnom životu", govori nam Bajramović.

Svoj posao poredi sa poslom vajarstva jer kako kaže, ima nekoliko alata bez kojih ne može zamisliti svoj posao, a to je digitalna glina.

"Trenutno uglavnom modeliram likove i okruženja za scene u animacijama, tu ima nekoliko alata bez kojih doista ne bih mogao zamisliti svoj posao. Samo neki od njih su zbrush koji je u suštini digitalna glina, bukvalno kao da vajate u stvarnosti, zato se i zove digital sculpting.", dodaje uspješni 3D modelista Hasan Bajramović.

Likove koje je "izrađivao" u dosadašnjem iskustvu znali su mu oduzeti i po dva mjeseca gdje je ne tako intenzivno, ali često, radio i usavršavao sve detalje do savršenstva, jer kako kaže, svaki detalj zaslužuje posebnu pažnju.

"Sve zavisi od kompleksnosti samog lika teme, da li će biti prikazivan u printu ili visokim rezolucijama ili nešto drugo. Ako je nešto manje mogu da se opustim, jer se detalji ne vide, ali ako je nešto kompleksno... Ja lično praktikujem da svakom detalju posvetim posebnu pažnju, da se kasnije ne stidim pokazati model iz bilo kojeg ugla ili neke udaljenosti, a na nekima sam ostao i po dva mjeseca gdje sam radio po par sati dnevno", kazao nam je Bajramović, te dodao kako neki likovi mogu biti završeni i u dva dana, ali najveći problem mu predstavljaju klijenti koji ne znaju šta žele.

Hasan je do sada uradio veliki broj likova, pa ne želi da izdvaja niti jednog pojedinačno jer kaže da je svaki podjednako drag, pa čak i oni prvi koji su najbolji pokazatelji koliko čovjek napreduje u svome poslu.

Za svoje radove ili ako možemo reći umjetnosti do sada je dobio veliki broj priznanja i nagrada, a njegovi 3D modeli su izlazili i u magazinima koji su "vrh" u njegovoj struci, kao što su 3D artist, 3D creative, 3D world (Velika Britanija), njemački magazin Digital Production, te brojni češki i poljski magazini.

Katsumoto from Hasan Bajramovic on Vimeo.

Bajramović je nedavno boravio i u Potsdamu u Berlinu gdje je dobio veliko priznanje Animago Best Still 2012, a tri najdraža priznanja su mu Balisstic publishing Expose 10 knjiga, CG Choice award on CGSocietyja i Animago svečana ceremonija.

Hasan pred sobom vidi karijeru, ali i misli na mlade u BiH kojima će, ukoliko uspije, pružiti priliku za besplatnu edukaciju.

"Trenutno u pripremi imam nekoliko karaktera "opasnih", jer pripremam demo reel koji je do sada tražen od velikog broja ljudi iz filmskih studija koji su mi se javljali. Ja ne bih volio napustiti Bosnu i Hercegovinu, tu su mi roditelji i moji i od supruge, ali ako ne daj Bože dođe do toga, moja je želja da napravim jedan kvalitetan studio ovdje na našim prostorima gdje bih okupio ljude i pravio magiju. Ono što moram dodati je i to da bih volio napraviti radionicu gdje bih podučavao ljude besplatno", zaključio je Bajramović na kraju razgovora za Klix.ba