Tehnologija
0

15-godišnji haker ponovno uzdrmao Apple

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najnoviji softver kojeg je razvila kompanija na čelu sa poznatim 15-godišnjim norveškim hakerom omogućava korisnicima da pjesme kupljene u Appleovoj prodavnici iTunes mogu, osim na Appleovom muzičkom playeru iPod, slušati i na drugim muzičkim uređajima.

Mladi Norvežanin Jon Lech Johansen i njegova kompanija DoubleTwist uzdrmali su svijet downloada muzike i filma, predstavljanjem novog softvera koji je razbio zaštitne kodove na DVD-ovima i omogućava korisnicima slobodnu razmjenu digitalnih media fajlova između različitih uređaja.

Do sada je jedini prenosivi muzički player koji može primati sadržaj downloadovan sa Appleove prodavnice iTunes bio muzički player kompanije Apple, iPod.

Kako otkriva BBC, zahvaljujući Johansenu korisnici će moći downloadane pjesme kopirati na CD, a zatim sadržaj tog CD-a ponovno kopirati na kompjuter kako bi se pjesme kasnije mogle prebacivati na druge prenosive uređaje, iako će kvalitet ovih pjesama biti nešto lošiji.

Iako mu je tek 15 godina Johansen je već 2003. godine distribuirao program koji je uspješno zaobilazio sistem Fairplay američke kompanije Apple, softver koji upravo nameće vezu između iTunesa i iPoda.