Tehnologija
10

15-godišnji dječak otvorio firmu za razvoj aplikacija

Klix.ba
Sa 12 godina Jordan Casey je kreirao igru koja je stekla popularnost na Apple iTunes Storeu, a sada je 15-godišnji šef vlastite firme - Casey Games.

Casey je razvio interes za igrice kada je imao tek 9 godina misleći da će to biti odličan hobi o kojem bi pisao na svom blogu. Nakon izvjesnog vremena provedenog u pisanju i igranju, odlučio je napraviti svoju prvu aplikaciju.

"U to vrijeme sam igrao igricu koja je imala alat za pravljenje kuća. Pomislio sam da se igre grade upravo na takav način, samo malo komlikovanije", rekao je Casey za BBC.

  1. godine napravio je veliki uspjeh u Apple Storeu u rodnoj Irskoj sa igricom Alien Ball. Bio je to prvi pokušaj, a uspjeh je došao kao veliko pozitivno iznenađenje.

Činjenica da je igricu napravio dječak pomogla je u prodaji. Casey je privukao pažnju jedne kompanije koja ga je kontaktirala i dodatno finansirala njegov projekat. Od tada je načinio nekoliko aplikacija uključujući nastavak Alien Balla.

  1. godine Casey je otpočeo projekat kreiranja softvera TeachWare, aplikacije koja olakšava uređenje studentskih informacija.

Casey trenutno živi sa roditeljima u Waterfordu u Republici Irskoj, regularno ide u školu sa dodatnom obavezom upravljanja svoje firme.