Tehnologija
0

10. godišnjica bloga

Sarajevo-x.com
Možda blogovi nisu najveće dostignuće Interneta, no ako kažemo da je u blogosferi trenutno ima oko 100 miliona aktivnih blogera, mora mu se skinuti kapa.

Tačan početak nastanka bloga ne može se definisati. Uzima se da je nastao između 1994 i 1998. godine. Neki smatraju da je prvi blog bio onaj Justina Halla "Links from the Underground" iz 1994. godine no on ipak nije zadovoljio kriterije bloga. Drugi smatraju da je blog rođen sa pojavom pojma blog u decembru 1997., a treći će reći da je nastao kada se pojavio site Scripting News.

Pošto je Scripting News svjetlo dana ugledao 1. aprila 1997. godine (a i datum nam je blizak), mi ćemo reći da je to rođendan bloga.

Izraz weblog je prvi počeo upotrebljavati Jorn Barger nazivajući tako svoj online časopis, dok je skraćena verzija blog nastala tako što je Peter Merholz razdvojio weblog u frazu "we blog" (mi blogamo) u decembru 1997. godine.

Približno u isto vrijeme kada je nastao termin blog, pokrenut je i Slashdot.org. To je bio sajt za nerdove na kojem su vijesti upisivali i komentarisali sami posjetioci. Bio je to veliki korak bliže blogovima kakvi danas postoje.

Ipak u to vrijeme nije bilo jednostavnih programa za editovanje sadržaja kao što su danas. A kako znamo da je blog bolji što se redovnije osvježava sadržaj, bloganje je bilo namijenjeno samo geekovima koji su dobro baratali računarima i html-om.

Jedan od najranijih blog servisa za narodne mase bio je Blogger (http://www.blogger.com). Sa radom je počeo u avgustu 1999. godine, a pokretač je bila mala dot.com kompanija Pyra Labs. Zbog jednostavnog kreiranja blogova i osvježavanja sadržaja, njih se drži zaslužnim za ekspanziju blog-manije. Prema Technoratiju, danas na webu ima oko 55 miliona blogova, a zanimljivo je za napomenuti da se u posljednje tri godine, svaki šest mjeseci broj blogova udvostruči.

Prvi bh. blog alat, koji se nalazi na adresi Blogger.ba, pokrenut je krajem 2004. godine gdje je od sada otvoreno o 33 hiljade blogova, a registrovano je 36 hiljada korisnika. Blogger.ba je odmah iza (nije da se hvalimo) Sarajevo-x.com portala najposjećeniji sajt u našoj zemlji. Na popularnoj Alexi trenutno se nalazi na 9,904 mjestu. /B.L.