scitech
2

Svemirski otpad u Zemljinoj orbiti ugrožava našu planetu

Klix.ba
Svemirski otpad, poput krhotina raketa, mora biti uklonjen iz Zemljine orbite kako bi se spriječilo njegovo obrušavanje koje bi nas moglo koštati satelitskih operacija vrijednih milijarde eura, kao i prekid mobilne i GPS mreže, upozorava Evropska svemirska agencija (ESA).

Otpad se sudara u orbiti svakih pet godina, no trenutna količina otpada u Zemljinoj orbiti zabrinjava stručnjake ESA-e, jer smatraju da bi se sudar velikih razmjera mogao dogoditi u bliskoj budućnosti.

Pet od 10 velikih objekata trebalo bi biti uklonjeno iz svemira tokom jedne godine kako bi se umanjile mogućnosti nastajanja veće štete.

U našoj orbiti trenutno se nalazi blizu 29.000 objekata većih od 10 cm, koji se kreću brzinom 25.000 km/h, što je za 40 puta brže od vožnje aviona.

Pri takvoj brzini čak i male krhotine mogu uništiti svemirske brodove ili satelite za čiju opravku bi nam trebale milijarde dolara kako bi mobilna komunikacija i satelitska navigacija normalno funkcionisale.

"Za nekoliko decenija može doći do kolizije između velikih objekata koji mogu stvorit fragmente koji mogu napraviti veću štetu", rekao je Heiner Klinkrad iz ESA-e.

Svemirski otpad sadrži dijelove raketa, neaktivne satelite i slomljene dijelove od prethodnih kolizija.

Istraživači tragaju za nekoliko metoda kojima bi uklonili taj otpad među kojima su pogonski paketi s laserima, mrežama i harpunima.

No odluku o misiji trebaju donijeti članice ESA-e koje trebaju osigurati i novac za to.

Vezani članci