scitech
66

Ostaci sovjetskog svemirskog programa kao zaleđeni u vremenu

Klix.ba
(Foto: Ralph Mirebs)
Ruski istraživač Ralph Mirebs fotografirao je ostatke sovjetskog svemirskog programa u napuštenom hangaru u Kazahstanu.

Sovjetski svemirski program je skup raketnih i svemirskih istraživanja u SSSR-u od 1930. do raspada SSSR-a 1991. Među tim ostvarenjima su prvi interkontinentalni balistički projektil (1957.), prvi satelit (Sputnjik 1), let prve životinje u svemiru (pas Lajka na Sputnjiku 2), let prvih ljudi u svemiru i Zemljinoj orbiti (astronaut Jurij Gagarin na Vostoku 1), let prve žene u svemiru i Zemljinoj orbiti (astronautkinja Valentina Terješkova na Vostoku 6), prvi hod u svemiru (astronaut Aleksej Leonov na Voshodu 2), prvo istraživanje utjecaja Mjeseca (Luna 2), prva slika suprotne strane Mjeseca (Luna 3), bespilotno lunarno meko slijetanje (Luna 9), prvi svemirski rover (astromobil), prva svemirska postaja i prva međuplanetarna sonda.

Tokom šezdeset godina, to je prvenstveno bio vojni program, u sklopu kojeg su nastala pionirska ostvarenja u svemirskom istraživanju.

Sovjetski svemirski program imao je tajni status, pa su ishodi misija objavljeni samo ako se radilo o uspjehu, a kvarovi i neuspjesi obično su se čuvali kao tajna.

Sovjetski svemirski program raspušten je s padom Sovjetskog Saveza. Rusija i Ukrajina postale su njegovi neposredni nasljednici. Rusija je utemeljila avionsku i svemirsku agenciju, sada poznatu kao Ruska svemirska agencija (Roskosmos), a Ukrajina je utemeljila Ukrajinsku nacionalnu svemirsku agenciju (NSAU).