Studija američkih naučnika
0

Žvakama do boljih rezultata iz matematike

Sarajevo-x.com
FOTO: Ilustracija
FOTO: Ilustracija
Posljednja studija američkih naučnika pokazala je da učenici koji žvaću žvakaće gume tokom nastave imaju bolje rezultate iz matematike, od onih koji to ne čine.

Iako je u američkim školama zabranjeno žvakanje žvakaćih guma zbog toga što ih učenici nerijetko lijepe za stolice ili ispod klupe, tim naučnika sa medicinskog fakulteta u Houstonu sproveo je studiju o tome da li žvakaća guma ima utjecaj na postizanje dobrih rezultata u školi i došao da zapanjujuće činjenice.

Studija je provođena 14 sedmica, a prema dobivenim podacima učenici koji su žvakali žvakaću postigli su bolje rezultate na testu iz matematike, te su imali ukupno bolje ocjene od učenika koji nisu žvakali žvakaće gume.

"Po prvi put smo u mogućosti da uistinu dokažemo da učenici postižu bolje ocjene ukoliko žvaću žvakaće", kazao je Gil Leveille izvršni direktor Instituta Wrigley, firme koja je i finansirala ovo istraživanje, dodajući da su mnogi kupci njihovih žvakaćih guma potvrdili kako im žvake održavaju koncentraciju.

Upravo zbog te činjenice kompanija Wrigley je prije četiri gofine oformila Institut, te započela s istraživanjima kako bi potvrdila navode kupaca.

U nedavno sprovedenom istraživanju učestvovala su četiri razreda, odnosno 108 učenika u dobi od 13 do 16 godina iz škola u Texasu i Houstonu.

Više od pola učenika je dobilo besplatne Wrigley žvake koje su žvakali tokom nastave, izrade domaće zadaće, te dok su radili testove.

Ostali učenici koji su učestvovali u studiji nisu koristili žvakaće gume.

Nakon 14 sedimica, učenici iz škole u Texasu koji su koristili žvakaće gume postigli su bolje rezultate iz matematike od učenika koji nisu, za tri procenta, dok u školi u Houstonu učenici koji su koristili žvakaće gume nisu postigli nešto bolji rezultat iz matematike, ali su po završetku razreda imali ukupno bolje ocjene od učenika koji nisu žvakali žvakaće gume tokom nastave.

"Žvakaće gume smanjuju napetost i reduciraju stres kod učenika i zbog toga oni postižu bolje rezultate na testovima. Nadam se da će nakon ovih rezultata biti ukinuta zabrana žvakanja žvaka tokom nastave, jer one uistinu pomažu održati koncentraciju", kazao je Leveille.