Nauka
0

Život u okeanima na ivici opstanka

SRNA
U istraživanju Međunarodnog programa o stanju okeana (IPSO) navodi se da su okeani suočeni sa neposrednim rizikom od najtežeg izumiranja raznih vrsta života u moru u proteklih nekoliko miliona godina zbog prijetnji kao što su klimatske promjene i prekomjerno ribarenje.

U istraživanju se ističe da je preostalo veoma malo vremena za suprotstavljanje rizicima kao što su urušavanje koralnih grebena i širenja "mrtvih zona" sa veoma malom količinom kisika.

Prema mišljenju stručnjaka, život u okeanu nalazi se "pred rizikom ulaska u fazu izumiranja morskih vrsta bez presedana u ljudskoj historiji".

"Suočavamo se sa gubitkom morskih vrsta i cjelokupnim morskim ekosistemima, kao što su koralni grebeni. Ukoliko se nešto ne preduzme odmah, rizikujemo da posljedice ljudskih aktivnosti izazovu raznim efektima klimatskih promjena pretjeranu eksploataciju i gubitak staništa, veliko globalno izumiranje života u okeanu", naglašava se u istraživanju 27 stručnjaka, koje je izloženo UN-u.

Naučni direktor IPSO Alex Rogers rekao je da su "otkrića šokantna" i da su okeani u mnogo gorem stanju nego što se ranije mislilo.

Rogers je naglasio da su tokom razmatranja kumulativnog efekta "onoga što čovječanstvo čini okeanima, otkrili da je situacija mnogo gora nego što se ranije smatralo i da se neke promjene dešavaju mnogo brže i na način neočekivan u narednih nekoliko stotina godina ".

Među "ubrzane promjene" spadaju topljenje ledenih pokrivača na Grenlandu i Antarktiku, porast nivoa mora i oslobađanje metana blokiranog ispod morskog dna.