Nauka
0

Život na Marsu stigao sa Zemlje

NINA
"Na Marsu postoji život i on je prije svega tamo stigao sa Zemlje", izjavio Andrew Schrager, specijalista Sveučilišta sa Floride, istupajući nedavno na naučnoj konferenciji u Houstonu.

Po njemu neki mikroorganizmi sa Zemlje mogu preživjeti u atmosferi Marsa ili u vodi. Prema mišljenju Schragera, mikrobe sa Zemlje na Mars su mogli donijeti brojni svemirski aparati, lansirani za Zemlje.

"Ja vjerujem u to da na Marsu ima života. To je neosporno jer smo ga mi tamo odnijeli", izjavio je Schrager koji se sada po nalogu NASA-e bavi razradom nove tehnike čišćenja svemirskih brodova, prenosi elektronsko izdanje televizijskog kanala NTV.

Kako piše New Scientist, po proračunima Schragera postoji velika mogućnost da su mikrobi mogli doletjeti na Mars u kapljicama vode kondenzirane na površini ili unutar svemirskih aparata.

Poznato je da kada voda ispari mikroorganizmi nemaju šansu preživjeti. Međutim, kada se veličina kapljica polako smanjuje koncentracija mikroba u njima raste, što im daje solidne izglede da prežive.

Prema podacima koje je iznio Schrager, od svih aparata koji su išli na Mars jedino su kako treba sterilizirana dva aparata Viking.

Poslije toga NASA je razmotrila proceduru sterilizacije, a kako tvrdi znanstvenik, na svim aparatima su mogli ostati mikrobi. Među njima su i roboti - blizanci "Opportunity" i "Spirit", kao i evropska postaja "Big l /2".

Da bi dokazao svoje pretpostavke Schrager je izveo eksperiment i na osnovi njega je ustvrdio da kod izdržljivih mikroba, koji su preživjeli sterilizaciju na Zemlji i svemirsko putovanje postoje dobri izgledi da prežive u uslovima koji vladaju na Marsu.

No, kolege američkog naučnika ukazuju na to da je izglednost otkrivanja živih mikroba pri temperaturi oko minus 70 stepeni krajnje mala. Schrager je ipak uvjeren da na Marsu sada ima tekuće vode.

Za postojanje mikroba dovoljna je samo jedna kap.