Ne snalaze se na raskrsnicama
0

Žene su opasnije za volanom od muškaraca

Sarajevo-x.com
Rezultati najnovijeg istraživanja američkih naučnika su pokazali da žene mnogo ćešće uzrokuju saobraćajne nesreće nego se to ranije vjerovalo.

Naučnici su analizirali 6,5 miliona saobraćajnih nesreća i otkrili da su veliki broj njih prouzrokovale žene. Također, utvrđeno je da imaju poteškoća pri snalaženju na raskrsnicama i na klizavim putevima.

Ovi rezultati iznenađuju zbog činjenice da muškarci mnogo više vremena provode za volanom, 60 posto od ukupnog vremena u odnosu na 40 posto vremena koje provedu žene vozeći automobil.

"Rezultati istraživanja pokazuju da su saobraćajne nesreće između dva muškarca mnogo manje zastupljene od onih u kojima sudjeluju dvije žene", rekao je dr. Michael Sivak sa Univerziteta Michigan.

Dr. Sivak i njegov kolega Brandon Schoettle su proučavali podatke o saobraćajnim nesrećama u SAD-u od 1988. do 2007. godine. Naučnici su očekivali da će procenat nesreća u kojim su sudjelovala dva muškarca iznostiti 36,2 posto. Što se tiče nesreća u kojima su sudjelovale dvije žene, očekivani procenat je bio 15,8 posto, a one čiji su akteri bili žena i muškarac čak 48 posto.

No, umjesto toga su naučnici došli do podatka da procenat saobraćajnih nesreća u kojim su sudjelovale dvije žene iznosi 20,5 posto, dok procenat nesreća između dva muškarca iznosi 31,9 posto.

Naučnici su dobili očekivane rezultate za nesreće u kojima su sudjelovali žena u muškarac, a taj procenat iznosi 47,6 posto. Zaključili su i da žene na raskrsnicama uzrokuju više saobraćajnih nesreća u odnosu na muškarce, objavio je Daily Mail.