Ko se zadnji smije...
0

Žene sporije "kontaju" šale od muškaraca

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Novo istraživanje iz Velike Britanije pokazalo je da iako žene sporije shvataju šale od muškaraca, više uživaju u njima nego muški spol. Ukoliko ispričate svojoj ljepšoj polovici šalu, a ona ne reaguje odmah, ne očajavajte. Ženama je potrebno malo više vremena da to obrade u mozgu. Međutim, kad vas nagradi svojim osmijehom shvatite da je vrijedilo čekati.

Studija je obuhvatila deset žena i deset muškaraca, koji su gledali desetak crno-bijelih crtanih filmova i ocjenjivali koliko su smiješni. Tokom eksperimenta praćen je rad njihovog mozga pomoću specijalnih skenera, na osnovu kojih su naučnici mogli da utvrde koliko je kome vremenski trebalo da reaguje na šalu.

Iako su se rezultati skeniranja poprilično podudarali, ipak je u jednom segmentu napravljena razlika između muškarca i žene. One koriste određene dijelove mozga više nego muškarci, kako bi obradile humoristički sadržaj. Aktivira se frontalni korteks mozga, koji nam pomaže da dekodiramo jezik i razlučimo šta je bitno od nebitnog.

Žene pristupaju šalama oprezno, a ukoliko se ispostavi da je nešto bilo zaista smiješno, onda će one uživati u tome. S druge strane, muškarci odmah kreću s pretpostavkom da je nešto smiješno. Zbog toga ženskom spolu treba malo duže da reaguje na šale.

"Muški i ženski humor se razlikuje. Možda je stereotip, ali drugačije reagujemo na humor. Iako se žene zadnje smiju, to je uvijek slatko i od srca", rekao je prof. Allan Reiss, jedan od autora ove interesantne studije.