Nauka
0

Žene će moći rađati i sa 100 godina

Sarajevo-x.com
Za samo trideset godina neplodnost će biti iskorijenjena u tolikoj mjeri da će žene u dobi od stotinu godina moći rađati djecu, predviđaju naučnici.

Svijet vide kao mjesto na kome će svaka ženska osoba u svakoj dobi, od djetinjstva pa nadalje biti u stanju da uspješno zanese. Tehnike koje će do toga dovesti tek se trebaju razviti, ali oni vjeruju da bi se mogla stvoriti odgovarajuća kombinacija sperme i jajašca koja će formirati embrione.

U tom slučaju roditelji bi bili u stanju izabrati takozvanu "dizajniranu bebu", birajući njene karakteristike kao što je boja kose, visina, pa čak i nivo inteligencije i gene koji ne nose nikakve nasljedne bolesti.

Prognoze objavljene u naučnom magazinu Nature, a koje prenosi britanski Telegraph, djelo su vodećih stručnjaka u oblasti reprodukcije.

Davor Solter, doktor iz Biološkog instituta u Singapuru, izjavio je: "To znači da će svaka osoba, bez obzira na godine, biti u stanju da dobije dijete. Djeca će moći imati djecu i stogodišnjaci će moći imati djecu. To bi se vrlo lako moglo ostvariti za nekih 30 godina."

"Nemam pojma kakve ćemo moralne vrijednosti ili prava dati ovim embrionima," objašnjava dalje ovaj doktor. "Počeci bi mogli biti veoma loši."