Nauka
0

Zemljotres iz 2004. mogao bi se ponoviti

Sarajevo-x.com
Strašan zemljotres koji je 2004. godine za posljedicu imao razorni cunami, mogao bi se ponoviti i to u ne tako dalekoj budućnosti.

Naučnici smatraju da bi se katastrofa u kojoj je poginulo preko 225.000 ljudi u 11 zemalja mogla ponovo dogoditi u Indijskom okeanu, javlja Metro.

Velika razaranja i ljudske živote odnio je cunami koji je prouzrokovao zemljotres na zapadnim obalama Sumatre, te se okean uzburkao do te mjere da su valovi bili visoki i do 30 metara.

Strahove za ponovnim zemljotresom izazvalo je istraživanje koje su naučnici proveli na uzorcima korala, odnosno njihovim prstenima koji bilježe promjene u klimatskim uslovima.

Otkrili su da se ovakvi potresi dešavaju otprilike svakih 200 godina, odnosno da se periodično ponavljaju u posljednjih 700 godina.

"Promjenljivost u pojavama zemljotresa u prošlosti ne dozvoljava nam tačan empirijski proračun sljedećeg velikog potresa i cunamija", objavili su u magazinu Science.

Ipak, za one koji žive duž obale zapadne Sumatre bilo korisno je da znaju da će se novi veliki zemljotres dogoditi u toku nekoliko narednih decenija, te da će ga vjerovatno doživjeti današnja djeca i omladina.