Nauka
0

Zbog čega žene više brinu?

Sarajevo-x.com
Naučnici su od ranije znali da se žene svih životnih dobi mnogo više brinu od muškaraca te da bolje percipiraju rizike u određenim situacijama. Osim toga žene su sklonije anksioznosti od muškaraca, a zbog čega je to tako, naučnici nisu znali. Ipak, novim istraživanjima naučnici su uspjeli objasniti zašto žene više brinu.

Prema ovoj studiji otkriveno je kako žene, više nego muškarci, vjeruju da će se iskustvo koje su doživjeli u prošlosti vrlo vjerovatno ponoviti i u budućnosti, prenio je u subotu Reuters.

Istraživanje za ovu studiju se radilo na djeci od tri do šest godina te na odraslim osobama - oba spola. Oni su morali slušati priče u kojima je glavni lik doživio neku lošu situaciju ili je bio oštećen na bilo koji način. Priče su bile slične, kao i glavni likovi što je upućivalo na činjenicu da se neka loša situacija može dogoditi više puta.

Nakon slušanja priče, ispitanici su trebali objasniti zbog čega je glavni lik priče promijenio svoje ponašanje i zašto je bio zabrinut.

Istraživanje je pokazalo da žene i djevojčice bolje od muškaraca mogu predvidjeti kada će se neka loša situacija ponoviti te su koristile znanje koje su stekle u prošlosti kako bi se "zaštitile" od istog ili sličnog događaja u budućnosti.

Naučnici su zaključili da žene više nego muškarci koriste stečeno iskustvo kao podsjetnik za loše događaje i uključuju te informacije kako bi sprječile ili ukazale na moguću lošu situaciju u budućnosti.