Endeavor
0

Završni radovi na "sobi sa pogledom"

SRNA
Astronauti su danas izašli iz Međunarodne svemirske stanice (MSS) da bi izvršili završne radove na osmatračnici iz koje će se pružati pogled na Zemlju.

Tokom posljednje od tri svemirske šetnje tokom 14-dnevne misije svemirskog šatla "Endeavor", astronauti Robert Benken i Nikolas Patrik uklonili su izolaciju koja je štitila sedam prozora tokom dolaska u orbitu.

Patrik je potom uklonio reze koji su držali prozore zatvorenim i prekrivač sa osmatračnice u obliku kule nakon čega je omogućen prvi pogled na Zemlju udaljeno 322 kilometra.

"Sada ćemo moći da posmatramo cijelu Zemljinu kuglu", rekao je astronaut Jeff Williams u unutrašnjosti kupole dodajući da je "prizor nevjerovatan."

Dodatak MSS koji je napravljen u Italiji i vrijedan je 27 miliona dolara omogućiće posadi pogled na Zemlju i na letjelice koje budu pristajale uz stanicu.

Trenutno se operatori sa robotskom rukom oslanjaju samo na kamere i nemaju direktan pogled u svemir.

Okončan je najveći dio radova na MSS vrijednoj 100 milijardi dolara i američkoj Agenciji za istraživanje svemira (NASA) preostale su još samo četiri misije za prenos rezervnih dijelova i potrebština za stanicu projekat u čijoj je izgradnji od 1998. godine učestvovalo 16 zemalja.

Po okončanju misija šatla odlasci na MSS oslanjaće se samo na ruske rakete "Sojuz".

"Endeavor" i šest astronauta poletjeli su 8. februara na 13-dnevnu misiju izgradnje. NASA je dodala još jedan dan kako bi astronautima omogućila da nove module pripreme za punu upotrebu.

Šatl bi trebalo da se u svemirski centar "Kennedy" vrati 21. februara.

NASA je juče pomjerila lansiranje sljedećeg šatla "Discovery" sa 18. marta za 5. april jer je neuobičajeno hladnog vrijeme na Floridi izazvalo odlaganja priprema za poletanje.