Nakon šest godina
3

Završeno iskopavanje bizantijske Crkve Svete Marije u Turskoj

Anadolija
Iskopavanje Crkve Svete Marije u Erdeku, nedaleko od turske pokrajine Balikesir, koje je počelo 2006. godine privodi se kraju. Crkva Svete Marije prema antičkim izvorima važila je za najljepšu crkvu na svijetu.

Nurettin Ozturk, rukovodilac iskopavanja Crkve Svete Marije, sa Ataturk Univerziteta iz Erzuruma, izjavio je za agenciju Anadolija da su sa iskopavanjem započeli 2006. godine uz podršku Ministarstva kulture i turizma, muzeja i lokalne opštine Erdek.

Ozturk je rekao da je postajao plan da se napravi restoran na tom mjestu, ali da je Ministarstvo reagovalo i dalo do znanja da se radi o zastićenom području, te je donesena odluka da se započne sa iskopavanjem.

"Iskopavanje dijela koji zovemo Istočna Crkva, trajalo je tri godine, a uspjeli smo doći do crkve. Ostale tri godine smo radili na otkopavajnu manastira koji se nalazi unutar kompleksa. Ovo je ujedno i crkva krstionica. To je građevina koja pripada bizantijskom periodu", prica Ozturk.

On je dodao da Crkva svete Marije u Balikesiru ima sličnu historiju kao i istanbulska Aja Sofija.

"Tokom iskopavanja, pronašli smo rimske novčiće. Također, novčiće koji pripadaju početku nove ere. Interesantno je da, iako iskopavanja još uvijek traju i crkva još nije otvorena, možemo učiti veliki broj turista. Ne sumnjamo da će je nakon predstavljanja posjetiti još veći broj turista. Prema antičkim podacima, ovo je bila najljepša crkva na svijetu. Također, tu je interesantan podni mozaik sa zlatnim zvijezdama, koji se i danas može primijetiti", rekao je Ozturk.