Inspiracija za film "Sanctum"
0

Zavirite u najmisteriozniju mrežu podvodnih pećina

Sarajevo-x.com
Na otoku Abaco na Bahamima nalazi se misteriozna i još neistražena Danova podvodna pećina. Riječ je o mreži nekoliko kilometara dugih pećina i tunela, a prve fotografije, a ujedno i jedne od svojih posljednjih, načinio je preminuli speleoronilac i fotograf National Geographica, Wesley C. Skiles.

Podvodna pećina, čiji mali djelić možemo vidjeti zahvaljujući fotografijama Wesleya C. Skilesa, čovjeka koji je inspirisao legendarnog Jamesa Camerona da snimi svoj novi film "Sanctum", krije brojne tajne, a velika misterija su svakako plave rupe, piše Daily Mail.

Pretpostavlja se da ima oko 1.000 plavih rupa u moru na Bahamima, a samo 20 posto njih je ispitano, iako niti jedna nije u potpunosti istražena. Glavni razlog tome je jedinstveni hemijski sastav vode u rupama.

Bakterija koja se nalazi u slanoj vodi proizvodi vodikov sulfid, te oblaci otrovnog plina predstavljaju veliku opasnost za ronioce.

Ipak, oni su uporni. Organizovani kreću u istraživanje isterioznih podvodnih pećina i tunela, pažljivo iza sebe ostavljajući uže kako bi se znali vratiti.

Istraživanjem pećina i proučavanjem bakterije koja nastanjuje te prijedjele naučnici vjeruju da mogu mnogo toga saznati o životu prije nekoliko miliona godina, ali i o drugim planetama na kojima je moguće da ispod površine postoje područja s vodom.

Podsjetimo Wesley C. Skiles preminuo je 2010. godine roneći u blizini Floride.