Nauka
124

Zastrašujuća animacija topljenja Arktika: Prava slika globalnog zagrijavanja

Klix.ba
Nova NASA-in animacija koja prikazuje kretanje arktičkog leda u istoimenom okeanu otkriva prave razmjere globalog zagrijavanja.

Odavno je poznato da se arktički led na Sjevernom polu smanjuje, ali je većina stanovnika planete ostala uskraćena za pravu sliku, odnosno vizualizaciju problema.

Posljednja animacija nastala na osnovu podataka NASA-inih satelita koji posmatraju Arktički okean već 30 godina otkrivaju zastrašujuću sliku koja vlada na najsjevernijem predjelu Zemlje.

"Ono što sa sigurnošću vidimo jeste da stari arktički led nestaje. Tokom ljeta mladi led se topi, ali stari bi po pravilu ostajao jer je riječ o debljim slojevima. Ali stari led sada postaje sve slabiji zbog činjenice da se lomi i postaje tanji“, rekao je Walt Meier iz NASA-e.

NASA-in studio je na osnovu satelitskih podataka kreirao video koji prikazuje stanje Arktika od 1984. godine do danas. Prije 32 godine na Arktiku je postojao sloj leda površine 1,8 miliona kvadratnih kilometara, a danas ta površina ne iznosi više od 110.000 kvadratnih kilometara.

Vizualizacije prikazuju i promjenu arktičkog leda kroz sezone, gdje bijela boja predstavlja stari led, dok tamna površina prikazuje mladi led koji nastaje i nestaje zavisno od godišnjeg doba.