Nauka
0

Zašto umiru azijski lavovi u Indiji?

Klix.ba
Nacionalni šumski park Gir u indijskoj državi Gujarat je dom azijskih lavova i u njemu je u posljednjih pet godina umrlo 256 lavova.

Stručnjaci kažu da je njihova populacija u opasnosti jer svoje nove domove pronalaze u ljudskim naseljima.

Nakon što su se raširili u Gujaratu, populacija lavova smanjila se na svega desetak početkom 20. vijeka, uglavnom zbog lova i suše.

U prošlom vijeku populacija lavova počela se širiti, tako da je površina od 1.400 kvadratnih kilometara u parku Gir bila premala za životinje.

Danas se lavovi mogu pronaći na površini većoj od 20.000 kvadratnih kilometara regije Saurashtra - što uključuje Junagadh i 10 drugih oblasti - a mogu se uočiti i na porodičnim poljoprivrednim imanjima i u blizini domova.

Stručnjak za pitanja čovjekove sredine Takhubhai Sansur kaže da je samo u posljednja tri mjeseca oko 20 lavova pregaženo zbog prebrze vožnje kamiona i vozova.

"Broj lavova se povećao, ali je izazov njihova sigurnost. Oko 40 posto ukupne populacije lavova sada živi izvan šumskog područja", rekao je on.

Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN) dodao je 2000. godine azijskog lava na popis kritično ugroženih vrsta.

Godine 2005., kada je populacija lava počela da raste, i kada je prešla 250, uklonjen je sa ovog popisa.

Prema posljednjem popisu Vlade Gujarata iz 2010. godine, broj lavova iznosio je 411.

Službenik Nacionalnog šumskog parka Gir Sandeep Kumar smatra da smrt nije glavna prijetnja lavovima.

"Samo su 20 posto slučajne smrti, što nas treba zabrinuti, ali situacija je pod kontrolom. Lavovi su teritorijalne životinje i žive u čoporima. Oni se stalno kreću - muškim lavovima potrebna je površina od 50, dok ženke trebaju 26 kvadratnih kilometara", rekao je Kumar.