Nauka
0

Zašto slonovi ne zaboravljaju

Sarajevo-x.com
Poznato je da slonovi imaju izvanrednu memoriju, a ta sposobnost im, tvrde naučnici, pomaže da se izbore sa posljedicama klimatskih promjena. Ne zaboravljaju jer su ta saznanja i njima i njihovoj djeci presudna za život.

Studija o ovim bićima rezultirala je doznanjima da porodice koje vode starije ženke imaju veće šanse da prežive teške periode suše jer se sjećaju gdje se može pronaći hrana i izvori vode, pa makar to bilo i veoma daleko od mjesta gdje se trenutno nalaze. Zato takve grupe lakše preživljavaju.

Prema pisanju britanskog lista Daily Mail, suše u Africi će postati sve učestalije i naučnici upozoravaju da će ih preživjeti samo one životinje koje o tome imaju dovoljno iskustva i znanja.

Istraživači Društva za zaštitu divljih životinja iz Londona pratili su život slonova u nacionalnom parku Tarangire u Tanzaniji od 1993. godine i utvrdili da u periodu kad nije suša umre oko 20% mladih slonova, što je mnogo više od onog što se smatra normalnim u sušnim periodima.

Također, dvije grupe slonova koje su napustile park imale su više preživjelih od one koja je u njemu ostala. U grupama koje su otišle nalazili su se odrasli slonovi između 38 i 45 godina starosti. Vođa grupe koja je ostala na teritoriji nacionalnog parka bio je nešto mlađi.

Naučnici vjeruju da su starije ženke presudne u ovim slučajevima jer se sjećaju ranijih suša i znaju šta činiti da se taj period preživi.

Doktor Charles Foley, vođa tima istraživača na ovom projektu ističe: "Zanimljivo je koliko ove starije ženke slonova i njihove traume iz prethodnih perioda suša predstavljaju bitan faktor preživljavanja. Sumnjamo da bi one koje nisu prošle kroz slična iskustva mogle svoje grupe tako dobro voditi."