10 neriješenih misterija
0

Zašto se smijemo, ljubimo i kopamo nos?

Sarajevo-x.com
Naučnici su otkrili od čega je sastavljen atom, poslali su čovjeka na mjesec, otkrili DNK od kojeg smo napravljeni, ali i dalje postoji deset ključnih misterija u ljudskom ponašanju koje još nisu uspjeli u potpunosti objasniti.

Magazin New Scientist je napravio listu stvari iz svakodnevnog života koje i dalje zaokupljaju velike umove, uključujući i razloge koji stoje iza ljubljenja, crvenjenja u licu od stida, kopanja nosa.

"Ništa nam nije fascinantije od nas samih. Zato ne čudi što dajemo sve od sebe kako bismo konačno shvatili šta znači biti ljudsko biće. Ono što je iznenađujuće je što je toliko naših osobina ostalo enigmom. Tu spadaju snovi, želja da pomognemo nekome bez traženja koristi, crvenjenje u licu, kopanje nosa", stoji u uvodniku New Scientista.

Evo nekoliko teorija o stvarima koje radimo, a ne znamo tačno zašto:

1. Crvenjenje

Charles Darwin se mučio objasniti zašto nam je evolucija kad lažemo podarila da se lako otkrijemo - da crvenimo u licu. Neki misle da crvenjenje može pomoći smanjiti konfrontacije ili potaknuti intimnost otkrivanjem slabosti.

2. Smijeh

Endorfini koji podižu raspoloženje ispuštaju se kad se smijemo, ali studija na kojoj su stručnjaci radili deset godina je otkrila da se više smijemo banalnim komentarima nego šalama.

3. Ljubljenje

Razlog zašto se ljubimo teško možemo naći u genetici, jer ljubljenje nije zastupljeno u svim zajednicama. Postoje teorije koje kažu da je ljubljenje povezano sa sjećanjima na dojenje, kao i da su naši preci svojoj djeci hranu davali iz usta u usta, zbog čega se razvila veza između razmjenjivanja pljuvačke i ugodnosti.

4. Snovi

Teorija o snovima kojom se svojevremeno bavio Sigmund Freud kaže da kroz snove ljudi izražavaju podsvjesne želje. Ovu je teoriju uglavnom većina današnjih psihologa odbacila. Sad se vjeruje da nam snovi pomažu procesuirati emocije, ali razlog zbog kojeg imamo čudne vizije još nije dovoljno objašnjen.

5. Praznovjernost

Razlog postojanja neobičnih navika ne možemo tražiti u evoluciji, ali možemo u religiji koja se, vjerovali u Boga ili ne, usadila u naše impulse.

6. Kopanje nosa

Neprivlačna, ali relativno česta navika "istraživanja" nosne šupljine i snabdjevanja "hranom" nema skoro nikakve nutritivne prednosti, pa zašto to gotovo polovina tinejdžera radi i to uglavnom četiri puta dnevno? Neki kažu da jača imunološki sistem.

7. Adolescencija

Nijedna životinja ne prolazi kroz lude i nepredvidljive tinejdžerske godine, ali neki smatraju da nam upravo adolescencija pomaže da reorganizujemo svoj veliki mozak prije nego što postanemo odrasli ljudi. Adolescencija dopušta da eksperimentišemo s ponašanjem prije nego preuzmemo odgovornost za sebe i druge.

8. Altruizam

Poklanjati stvari i činiti usluge bez očekivanja da će vam neko na to odgovoriti protuuslugom, pomalo je čudno ponašanje. Ali može pomoći u upoznavanju s grupom, približavanju drugim ljudima ili jednostavno pružanjem emotivnog užitka.

9. Umjetnost

Slikanje, plesanje, vajanje i sviranje ljudski su ekvivalenti s onim kad paun svojoj odabranici pokazuje perje. Kakogod, umjetnost može biti i alat za širenje znanja ili dijeljenje iskustava s drugima.

10. Dlake

Deblje dlake na tijelu i tanje na genitalijama suprotno je onome šta se događa primatima, našim najbližim životinjskim rođacima. Razlozi za ovo su ti što pubične dlake igraju važnu ulogu u širenju mirisa, pružanju topline, pa i zaštiti od podsmijeha.