Nauka
13

Zašto je globalno zagrijavanje usporilo?

Klix.ba
Naučnici se muče da objasne zašto je globalno zagrijavanje usporilo u posljednjoj deceniji. Informacije o tome procurile su iz nadolazećeg velikog izvještaja Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama.

Međuvladina studija tvrdi da su naučnici 95 posto sigurni da su ljudi krivi za klimatske promjene, ali trenutno nemogu da pronađu razlog zašto se globalne temperature u posljednjih 15 godina nisu podigle kao što je to predviđeno.

Sudeći po neobjavljenom nacrtu dokumenta, naučnici smatraju da bi vulkanski pepeo, slabija temperatura Sunca i upijanje toplote u okean moglo objasniti misteriju.

Izvještaj AR5 trebao bi biti objavljen u oktobru naredne godine na Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama (IPCC), a uključuje brojna objašnjenja za usporenje globalnog zagrijavanja.

Dok su globalne temperature brzo rasle tokom '70-ih, čini se da je to tokom posljednjih 15 godina znatno usporilo, a neki čak i tvrde da je i potpuno stalo.

Temperature jesu nastavile da rastu, ali su od 1998. godine znatno usporile, uprkos stakleničkim plinovima i drugim emisijama koje stvaraju nacije sa rastućom industrijalizacijom.

Prema nacrtu studije, naučnici se trude da predvide uticaj globalnog zagrijavanja na određene regije. Vlade ovaj izvještaj koriste kako bi pronašle načine da investiraju u obnovljivu energiju, zaštite obalne oblasti od poplava i osiguraju opskrbu hranom.

Ujedinjene nacije tvrde da će se tekst izvještaja vjerovatno promijeniti prije objavljivanja, u skladu sa sugestijama vlada i naučnika. Četvorodnevni proces odobrenja trebao bi se desiti krajem septembra. Kada se objavi, izvještaj AR5 bit će prvi od tri izvještaja koji će se objaviti ove i naredne godine.