Istraživanje
0

Zašto flamingosi vole stajati na jednoj nozi?

Sarajevo-x.com
Ovo je pitanje postavljeno posjetiteljima zoološkog vrta i biolozima, ali iako postoje mnoge teorije, dosad nijedna nije ponudila konačan odgovor.

Nakon provođenja opsežnog istraživanja flamingosa na Kabribima, dvojica naučnika vjeruju da su pronašli odgovor. Naime, flamingosi stoje na jednoj nozi kako bi regulisali temperaturu svog tijela.

Matthew Anderson i Sarah Williams su komparativni psiholozi sa Saint Joseph's University u Philadelphiji, a proučavaju evoluciju ponašanja.

"Flamingosi su privukli moju pažnju iz više razloga. Naučno govoreći, njihova iznimno društvena priroda čini ih idealnim vrstama za proučavanje društvenih utjecaja na ponašanje. Ali možda je najvažnije što je dosad tako malo empirijskog istraživanja provedeno nad ovim velikim, divnim živim bićima", kaže Anderson.

U svom istraživanju, ovi naučnici su mnogo saznali. Naprimjer da flamingosi preferiraju kad se odmaraju glavu spustiti na određenu stranu, a u zavisnosti od strane koju odaberu, to određuje i razinu agresivnosti prema drugima u jatu.

Također, tokom istraživanja se pokazalo da ovim životinjama nije važno na kojoj nozi stoje, ali ukoliko dugo opterećavaju jednu nogu, to uzrokuje pad tjelesne temperature.