Nauka
4

Zamrznuti virus aktiviran poslije 30.000 godina

SRNA
Virus koji je bio zamrznut najmanje 30.000 godina u sibirskom tlu postao je ponovo aktivan i zarazan poslije odmrzavanja, saopštili su francuski naučnici.

Oni kažu da virus nije opasan za ljude ili životinje, ali da bi neki drugi virusi mogli biti oslobođeni iz tla koje se postepeno odmrzava.

Rezultati istraživanja objavljeni su u američkom magazinu "Procedure Nacionalne akademije nauka", prenio je BBC.

Profesor Jean-Michel Claverie sa Univerziteta Aix-Marseille u Francuskoj rekao je da je ovo prvi put da su naučnici pronašli virus koji je ostao zarazan poslije toliko vremena.

Drevni patogen otkriven je u smrznutom tlu na dubini od 30 metara. Dobio je ime "Pithovirus sibericum" i pripada klasi gigantskih virusa koji su otkriveni prije 10 godina.

Laboratorijskim testovima utvrđeno je da virus može da zarazi jednoćelijske amebe, ali da ne napada ljude ili životinjske ćelije.

Virusi ove klase su toliko krupni da mogu da se vide pod mikroskopom. Sibirski virus dugačak je 1,5 mikrometara i najveći je koji je ikada otkriven.

"Ulazi u ćeliju, razmnožava se i na kraju ubija ćeliju. U stanju je da ubije amebu, ali neće zaraziti ljudsku ćeliju", rekla je koautor istraživanja doktor Chantal Abergel.

Naučnici su na oprezu, pošto smatraju da su u sibirskom smrznutom tlu zarobljeni opasniji virusi.