Nauka
8

Zadivljujući kraj zvijezde Eskimo Nebula

Klix.ba
Zvijezda NGC 2392, poznatija kao Eskimo Nebula, nalazila se nekih 4.200 svjetlosnih godina od naše planete, a američka svemirska agencija NASA snimila je njen kraj.

Naše Sunce će za nekih pet milijardi godina ostati bez hidrogena, početi se hladiti i postati crveni div, koji će odbacivati svoje vanjske slojeve. Zvijezda Eskimo Nebula je prošla kroz sve te faze. Sa naše tačke gledišta, ova zvijezda izgledala je poput lica Eskima sa krznenom kapuljačom, po čemu je i dobila ime. "Kapuljača" je zapravo sačinjena od vanjskih dijelova zvijezde, odbačenih od umirućeg centra. Taj proces je iza sebe ostavio pregrijani gas oko gustog i usijanog jezgra zvijezde.

"Ovo usijano jezgro na površini je imalo temperaturu od nekih 50 hiljada stepeni Celzija, a vanjske slojeve je odbacila vjetrom brzine šest miliona km/h. Radijacija vrele zvijezde i interakcija brzog i sporijeg vjetra stvorila je kompleksnu i vlaknastu ljusku planetarne nebule. Ostaci ove zvijezde će vjerovatno formirati bijelu patuljastu zvijezdu", objasnili su NASA-ini stručnjaci.

Nevjerovatne fotografije ove zvijezde nastale su u Chandri, NASA-inom opservatoriju koji bilježi rendgenske i optičke valne dužine kako bi stvorio fotografije.

"Podaci sa svemirskog teleskopa Hubble, obojeni crveno, zeleno i plavo, pokazuju zamršene uzorke vanjskih slojeva koje je zvijezda odbacila", naveli su iz NASA-e.

Zvijezde poput Eskimo Nebule, a i našeg Sunca u budućnosti, poznate su kao planetarne nebule. Najčešća zabluda vezana za ove zvijezde, budući da one nemaju veze sa planetama, je to da su starim astronomima objekti oko zvijezda nalikovali na planete, budući da su ih posmatrali isključivo kroz male optičke teleskope.