Nauka
1

Zabilježene snažne solarne erupcije

SRNA
Solarne erupcije
Solarne erupcije
Sunce je emitovalo tri velika solarna izboja za nešto manje od 24 sata, što je bila najintenzivnija aktivnost naše zvijezde ove godine, saopštili su naučnici.

Ove solarne erupcije mogle bi da izazovu smetnje u radijskim komunikacijama na visokim frekvencijana, ali ih većina ljudi neće primijetiti.

Američka svemirska agencija NASA klasifikovala je jednu erupciju u grupu X, u koju spadaju najsnažnije pojave ove vrste.

"Ovo je najsnažniji izboj klase X u 2013. godini i jači je od dvije erupcije klase X u prethodna 24 sata", saopštila je NASA.

"Ove erupcije poslale su izboje radijacije u svemir, a posljednji od njih kretao se brzinom od 2.253 kilometara u sekundi", prenio je AFP.

NASA navodi da ovi oblaci radijacije mogu da izazovu smetnje u radu zemaljskih orbitalnih stanica Stereo-B i Epoxi, sa kojih se posmatraju solarne oluje i komete.

Stručnjaci kažu da je intenziviranje solarnih aktivnosti uobičajeno u ovom periodu, pošto se Sunce u svom jedanaestogodišnjem ciklusu približava solarnom maksimumu, koji se očekuje tokom ove godine.

Stručnjaci američke Nacionalne administracije za okeane i atmosferu kažu da se u narednim danima može očekivati još solarnih erupcija.