Nauka
0

Za tri godine američki vojnici će biti kao Borg

Sarajevo-x.com
Za tri godine vojnici će početi testirati futurističke naprave koje će omogućiti da “svi budu kao jedan” i osigurati im nezamislive sposobnosti, kao što je gledanje kroz zidove i natprirodnu snagu.

Iako će se za neke od novih tehnologija morati čekati više godina prije nego što dođu na bojišta, neke naprave poput pametnog lasera i napredne zvučne opreme vojnici će moći koristiti do 2010. godine, što će ih učiniti smrtonosnijim nego ikad.

Do 2010. razvit će se posebni senzori za praćenje disanja, otkucaja srca i poremećaja u funkcionisanju organizma, koji će vojnici nositi na tijelu, što će doktorima omogućiti da odmah znaju kad je vojnik ranjen. Senzori će im pokazivati tačan položaj vojnika, tako da će moći odmah krenuti u pomoć.

Vojnici će na oružju imati priključen uređaj koji će otkrivati lokaciju neprijatelja svakome ko je povezan sa njima, od drugih vojnika do helikoptera ili tenkova. “Mi to zovemo Borg efekat.”, objasnio je vojni stručnjak DeGay.

Stručnjaci razvijaju i nove šljemove koji će izbaciti iz upotrebe miikrofone i mikroslušalice, a koji će primati zvučne vibracije i prenositi ih vojniku.

Kao da sve to nije dovoljno, naučnici pokušavaju razviti tehnologiju koja bi im pomogla da pomoću zvučnih valova zaustavljaju unutrašnje krvarenje vojnika na bojištu. Ideja je da vojnici preko rane stave posebnu deku ili sličan prekrivač, koji bi pomoću zvučnih valova neutralisao ranu dok ozlijeđeni ne primi liječničku pomoć.

U izradi je i zaštitni oklop za cijelo tijelo koji će povećati izdržljiovst, snagu i brzinu vojnika pomoću ugrađene hidraulike koja će se ponašati poput vještačkih mišića.

Naučnici se nisu zaustavili samo na tome. Razvijaju robote, posebne male avione, specijalnu medicinsku opremu za terensku primjenu. Da li će uspjeti stvoriti superčovjeka do 2010. godine, preostaje nam tek da vidimo.