Nauka
0

Za preranu ejakulaciju krivi su geni

Sarajevo-x.com
Prerana ejakulacija kod muškaraca dugo je bila povezivana sa psihičkim problemima, ali sada su naučnici otkrili da uzrok tog problema može biti i u nasljedstvu. Pokazali su to rezultati studije objavljene u magazinu Journal of Sexual Medicine.

Naučnici su pronašli muškarce čiji seks traje isuviše kratko, te utvrdili da imaju genetske abnormalnosti, javio je Daily Mail.

Uzrok prerane ejakulacije je greška gena koji kontroliše oslobađanje dopamina iz mozga, ključnog u svemu od kretanja pa do toga kako mozak percipira osjećaj zadovoljstva.

Istraživanje je obuhvatilo 1.300 muškaraca starosti između 18 i 45 godina, a svaki od njih je upitan koliko im u prosjeku traje seksualni odnos. Od njih su uzeti uzorci pljuvačke za testiranje nedostatka dopamina u mozgu.

Rezultati su pokazali da će muškarci sa neznatno drugačijim oblikom gena vjerovatno imati problema sa preranom ejakulacijom.

"Rezultati ove studije pokazuju da lijekovi koji direktno utječu na pojačanje dopamina u mozgu mogu pomoći u rješavanju ovog problema", zaključeno je.

Naučnici su 1970. godine primijetili da su lijekovi na bazi dopamina korišteni za liječenje od Parkinsonove bolesti bili afrodizijak za neke pacijente.