Nauka
0

Za ljubav nauke biolog odlučio provesti dvije sedmice ispod površine vode

Sarajevo-x.com
Morski biolog Lloyd Godson u srijedu se upustio u zanimljiv i izazovan podvig kako bi istražio sve moguće životne sredine za čovjeka. Naime, hrabri naučnik namjerava naredne dvije sedmice živjeti u zapečaćenoj kutiji na dnu jezera u blizini Alburyja u Australiji.

Godson (29) također planira uzgajati agle kao glavni izvor hrane, ali i kisika. Vjerovali ili ne, neobičnom životnom prostoru zapremine od devet kubičnih metara neće nedostajati ni električne energije, zahvaljujući sobnom biciklu koji će poslužiti kao generator.

Dovod zraka predstavlja najvažniji dio eksperimenta. "Koristit ćemo nekoliko monitora kako bi održali kvalitet zraka na visokom nivou, a nabavili smo i nekoliko dodatnih izvora kisika ako nešto krene po zlu. Ako bude dodatnih problema, svakako ćemo realizirati plan B. Naravno, mislim na što brži izlazak iz kutije.", pojasnio je Godson.

Zapečaćenom kutijom Godson želi pokazati svijetu da gotovo sve što čovječanstvu treba zapravo proizilazi iz recipročnog ciklusa sa prirodom. U današnjem modernom svijetu ne smijemo zaboraviti da zrak koji udišemo potječe od biljaka i da se ovdje ne radi o običnoj namirnici koju možemo kupiti u prodavnici.

Slične eksperimente su 90-tih godina provodili i naučnici iz NASA-e.