Nauka
0

Za istrebljenje životinjskih vrsta u Australiji okrivljeni naseljenici

Sarajevo-x.com
Australijske prahistorijske gigantske životinje kao što su kenguri visine četiri metra i stvorenja velika kao nosorozi, a slična današnjim australijskim vombatima, najvjerovatnije su nestale dolaskom aboridžinskih doseljenika, a ne usljed klimatskih promjena.

Pitanje šta je uništilo tzv. australijsku megafaunu tokom posljednjeg ledenog doba podjelilo je paleontologe.

Najpopularnije teorije su da su klimatske promjene ove gigante dovele do izumiranja prije 40.000 godina, te da je dolazak Aboridžina u Australiju prije 60.000 godina razlog za uništenje ovih vrsta.

Novi fosilni dokazi iz regije Naracoorte, u južnoj Australiji eliminisali su klimu kao razlog izumiranja, navodi se u članku koji je objavljen u posljednjem izdanju američkog magazina Geology.

''Osnovna pitanja naučnika u vezi ovoga su da li je lov ili promjena okruženja spaljivanjem vegetacije dovela do izumiranja životinja, ili su oba uzroka bila zastupljena'', navodi Gavin Prideaux, jedan od angažovanih naučnika.

Prideaux je vodio australijski istraživački tim koji je mjerio količinu padavina u Australiji u posljednjih 500.000 godina, analizirajući stalagmite u pećinama i sedimente Naracoorte regije.

''Naši dokazi pokazuju da su giganti Naracoorte regiona izumrli u vrijeme kada se nisu desili nikakvi klimatski poremećaji, što implicira da je ljudski faktor uzročnik njihovog nestanka'', dodao je Prideaux.

Jedna od teorija je da je dolazak prvih ljudi, danas poznatih kao Aboridžini, uništio australijsku megafaunu. Ova teorija je postala popularna objavljivanjem knjige paleontologa i zoologa Tima Flannerya ''The Future Eaters''. Knjiga je objavljena 1994. godine, a na osnovu nje je napravljena popularna dokumentarna serija iz 1998. godine.

Ovu teoriju je kriticizirao stručnjak za šumsku ekologiju David Bowman sa Univerziteta Charles Darwin, koji je kao argument navodio činjenicu da Aboridžini nisu imali dovoljno gustu populaciju niti tehnologiju kojom bi mogli iskorijeniti životinje.