Nauka
0

Za bolji sluh mozak "zatvara oči"

FENA
Ljudski mozak može isključiti centar za vid kako bi istodobno pojačao aktivnost centra za slušanje, kazali su stručnjaci na temelju rezultata istraživanja provedenog na 20 profesionalnih muzičara i 20 osoba koje se na bave muzikom.

Istraživanje je pokazalo da i profesionalni dirigenti, ali i oni koji to nisu, isključuju aktivnost vizualnog centra u mozgu kako bi pojačali aktivnost auditivnog centra, a što je utvrđeno skeniranjem.

Od ispitanika se tražilo da poslušaju dva različita muzička tona odsvirana u razmaku od nekoliko tisućinki sekundi i zatim identificiraju koji je od njih odsviran prvi.

Funkcionalnom magnetskom rezonancom znanstvenici su mjerili promjene u aktivnosti mozga na temelju krvnog tlaka u različitim područjima mozga i skeniranjem utvrdili da s porastom aktivnosti slušanja u očekivanom centru mozga za slušanje istodobno opada aktivnost u centru za vid.

No kako su zadaci postajali složeniji i teži, promjene su postale sve manje uočljive kod profesionalnih glazbenika, a sve uočljivije kod običnih ljudi koji su, nastojeći se koncentrirati, sve više isključivali aktivnost vizualnog centra i sve snažnije uključivati auditivni centar.

Dirigenti pak nisu u toj mjeri isključivali mozak jer su im godine obuke priskrbile znatnu prednost u njihovu mozgu.

Već je prije utvrđeno da su različiti dijelovi mozga uključeni pri gledanju, odnosno pri slušanju, kazao je voditelj studije, dr. Jonathan Burdette i opisao to ovako "Zamislite da slušate nekoga ko govori u tihoj prostoriji, a zatim zamislite taj isti govor u bučnoj prostoriji i uočit ćete da niste vidjeli mnogo od onoga što se zbivalo u bučnoj prostoriji".

"To je otprilike kao kada zatvarate oči dok slušate muziku", podsjetio je Burdette.

Istraživanje je provelo sveučilište u Sjevernoj Carolini (Wake Forest University Baptist Medical Center) na skupini od 40 osoba u dobi od 28 do 40 godina, a rezultate je predstavilo Društvo neurologa na konferenciji.