S udaljenosti od 18 milijardi km
0

Voyager 1 poslao fotografiju na kojoj Zemlja izgleda kao tačka

Klix.ba
Tokom svog tridesetpetogodišnjeg putovanja Voyager 1 je prešao skoro 18 milijardi kilometara.

I sada, dok istražuje najudaljenije predjele našeg solarnog sistema, na Zemlju je poslata nevjerovatna fotografija napravljena pomoću kamere postavljene na sondu. Ova mala tačka, između nekoliko traka svjetlosti različite boje, je naša planeta gledana sa udaljenosti od 18 milijardi kilometara.

Voyager 1 i Voyager 2 su su lansirani 1977. godine kako bi se istražili Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Voyager 1 je stigao do krajnjih granica našeg solarnog sistema i uskoro bi trebao ući u međuzvjezdani prostor.

Prošli mjesec je Voyager 1 signalizirao da je prošao kroz dvije ključne promjene za koje je bilo očekivano da se dese prilikom prolaska kroz krajnje granice solarnog sistema.

Informacije primljene sa Voyagera, koji putuje brzinom od 16 kilometara u sekundi, su 28. jula pokazale povećanje kosmičkog zračenja velike energije od pet posto. To znači da Voyager izlazi iz zaštićenog prostora stvorenog uz pomoć naelektrisanih čestica iz Sunca. Isti dan je količina čestica niske energije koje dolaze iz Sunca opala za skoro 50 posto.

Treći pokazatelj da Voyager izlazi iz solarnog sistema je promjena pravca magnetnog polja.