Uz pomoć genetske manipulacije
19

Vojnici budućnosti će biti brzi i neće im trebati san ili hrana

Klix.ba
Ukoliko se nova tehnologija manipulacije genima pokaže uspješnom, vojnici budućnosti će moći trčati brzo kao olimpijci i moći će provesti dane bez sna i hrane.

Sudeći prema planovima Armije Sjedinjenih Američkih Država, njihovi vojnici će moći nositi veliku težinu, živjeti danima na svojim naslagama masnoće, a moći će im izrasti i novi udovi koji budu razneseni u eksplozijama.

Planove armije je u javnost iznio pisac Simon Conway, kojem je bio dozvoljen uvid u tajne zapise DARPA-e, Agencije za napredne odbrambene analize.

Sa godišnjim budžetom od skoro dvije milijarde dolara, DARPA, koja je osnovana 1958. godine, odmah nakon što je tadašnji SSSR uspješno pokrenuo svoju prvu svemirsku misiju i tako šokirao Ameriku, ima za cilj osigurati tehnološku prednost SAD-a na svjetskim bojištima.

Jedan on njihovih ambicioznijih projekata je i egzoskelet koji će pomoći vojnicima da trče mnogo brže i nose mnogo veću težinu. Međutim, njihov najkontroverzniji projekt uključuje i genetske manipulacije.

DARPA trenutno radi na izdvajanju gena koji će tijelima vojnika omogućiti da naslage masnoća pretvore u energiju na mnogo efikasniji način, kako bi dane dok su na bojištu mogli provesti bez hrane.

Nakon svoje posjete DARPA-i, Conway je izjavio: "Sve se svodi na poboljšanje efikasnosti stvaranja energije u tijelu. Vojnici će moći trčati veoma brzo, nositi veliku težinu i živjeti bez hrane i sna".

Naučnici također pokušavaju pronaći i način na koji bi vojnicima, koji su bili žrtve eksplozija i mina, izrasli novi udovi.