Nauka
0

Vodozemcima prijeti izumiranje

Sarajevo-x.com
Globalno zagrijavanja je glavni krivac za nestanak čak 17 vrsta vodozemaca koji su živjeli u džunglama Kostarike. Ovaj podatak objavili su naučnici uz upozorenje da su ugrožene i neke vrste majmuna kao i populacija reptila.

"U džunglama Kostarike pronađeno je samo pet vrsta vodozemaca od nekadašnjih 23, a i njihovo izumiranje možemo uskoro očekivati", objasnio je za Reuters Alvaro Herrero, biolog na nacionalnom institutu "Biodiversity" na Kostariki.

Među izumrlim životinjama nalazi se i jedna vrsta žabe prepoznatljiva po svojoj sjajno žutoj boji, crnim i zelenim prugama na leđima.

Naučnici intenzivno rade na utvrđivanju uzoraka koji dovode do stalnog izumiranja vodozemaca, ali sumnjaju da je glavni krivac za ovu katastrofu globalno zagrijavanje.

"Vjerujemo da povećane temperature stvaraju plodno tlo za gljivična oboljenja koja ubijaju ove životinje", objasnio je Herrero.

Prema navodima studije koja je urađena u organizaciji "Global Amphibian Assessment", jedna trećina od ukupno 5.743 poznatih vodozemaca klasificirana je u kategoriju ugroženih životinjskih vrsta.

UN-ovi stručnjaci naglašavaju da ljudskom aktivnošću svakog sata nestanu tri životinjske vrste.

Druga zabrinjavajuća činjenica iz životinjskog svijeta Kostarike jeste strašan pad naraštaja populacije majmuna posljednjih godina. Naime, naraštaj ovih životinja smanjio se za 30 posto.

Kostarika zauzima oko 0.03 posto Zemljine površine na kojoj živi četiri posto svih životinjskih i biljnih vrsta.