Istraživanje pokazalo
0

Vjerovanje u Boga je u ljudskoj prirodi

Sarajevo-x.com
Vjerska uvjerenja mogu biti istinska ljudska osobina, sugerira nova studija.

Karl Marx možda jeste nazvao religiju "opijatom za mase', dok je glasoviti ateista Richard Dawkins tvrdio kako religija uči ljude da budu zadovoljni nerazumijevanjem svijeta. No, prema novom istraživanju, religija je nešto što ljudi imaju u svojoj prirodi, a posebno je to izraženo kod djece.

Tri godine istraživanja na Univerzitetu Oxfordu uključilo je više od 40 različitih studija naroda u Kini, Poljskoj, SAD-u i drugim zemljama te je otkriveno da mnoge kulture dijele vjerovanje u zagrobni život. Stručnjaci ističu kako djeca po prirodi razmišljaju religiozno, dok odrasli u religiji pronalaze svrhu postojanja. Istraživanje je pokazalo da djeca mlađa od pet godina imaju razumijevanje za "nadljudska" svojstva.

U jednom testu djeca su pitana da li njihova majka zna sadržaj zatvorene kutije. Trogodišnjaci su rekli kako vjeruju da njihova majka i Bog uvijek znaju sadržaj, a već djeca od četiri godine su pokazala kako shvataju da njihove majke nisu sveznajuće.

Naučnici su u svom zaključku naveli kako je vjera duboko ukorijenjena u ljudskoj prirodi, te da se kao takva jednostavno ne može ignorisati, prenio je Daily Mail.