Nauka
0

Vizija svijeta u 2035. godini

Sarajevo-x.com
Informacijski čipovi u glavi, elektromagnetna oružja, srednja klasa postaje pokretač revolucije, stanovništvo na Bliskom Istoku poraslo je za 132%, dok u Evropi priraštaj pada. Kriminalne bande i teroristi brzo mobiliziraju Flashmobs grupe kako bi im pomogle. Svijet je drugačiji u 2035.

Britansko Ministarstvo odbrane je "oslikalo viziju budućnosti sa kojom bi se britanska vojska mogla suočiti." Ova procjena, prema riječima admirala Chrisa Parrya u sebi ima analizu ključnih rizika i šok događaja. Dodao je i da je ovo više izvještaj koji govori o tome šta bi se moglo desiti, a ne šta će se desiti.

Izvještaj od 90 stranica komentira stvari poput rastuće ekonomske važnosti Indije i Kine, militarizacije svemira, opadanja kvaliteta vijesti, kao i internetom potpomognutog građanskog novinarstva koje se objavljuje na uštrb činjenica.

Nova oružja

Elektromagnetni puls vjerovatno će postati operativan 2035. godine i moći će se koristiti za uništavanje svih komunikacijskih sistema u određenom području. Razvijanje neutronskog oružja koje uništava žive organizme, ali ne i građevine, moglo bi postati oružje izbora za sve one koji žele obaviti etničko čišćenje u sve napučenijem svijetu. Korištenje oružja i vozila na daljinsko upravljanje moglo bi predstavljati ubojitu silu mašina na ljude bez posljedica i moralnih pitanja. Velika količina hemijskog, biološkog i radiološkog oružja, kao i nuklearnog moglo bi biti "isporučeno" putem takvih vozila, letjelica i sl.

Tehnologija

Do 2035. informacijsko-komunikacijski čipovi mogli bi biti implantirani i direktno povezani sa vašim mozgom. Brzo širenje informacijskih tehnologija moglo bi omogućiti kriminalcima ili teroristima da u kratkom vremenu okupe flashmobs grupe, što bi dovelo mnogo ljudi u kratkom vremenu na određeno mjesto.

Marksizam

"Srednja klasa bi mogla postati revolucionarna klasa koja će uzeti ulogu proletarijata" stoji u izvještaju. Teza je bazirana na sve većem jazu između srednjih klasa i super bogatih. "Svjetska srednja klasa bi se mogla ujediniti, koristeći pristup znanju, resursima i vještinama kako bi oblikovali tranzicijski proces u interesu vlastite klase". Marksizam bi ponovo mogao biti oživljen zbog sve veće nejednakosti u svijetu.

Populacija

Globalna populacija bi mogla narasti na 8,5 miljardi do 2035. Manje razvijene zemlje tome će doprinijeti sa 98%. Populacija u sub-saharskoj Africi će porasti za 81%, a na Srednjem Istoku za čak 132%. Do 2035. više od 60% stanovništva živjet će u urbanim sredinama.

Iran

Iran će rasti ekonomski i demografski. Njihova demografska snaga, energetske rezerve i geografska pozicija daće im stratešku podlogu. Novi naraštaji htjet će iskusiti pogodnosti koje bi imali kada bi postali dio globalizacijskog procesa. To bi mogao biti put transformacije Irana u demokratsku državu.

Terorizam

Žrtve i količina štete uzrokovane terorizmom ostat će iste ili manje. Ekstremno nasilje, koje će podržati izolovani elementi nekih islamskih država, opstat će uz medijsku podršku koja će maksimizirati utjecaj "teatralnim nasiljem". Terorističke koalicije će uključivati čitav dijapazon organizacija kao što su ultranacionalisti, vjerske grupacije pa čak i ekstremni ekolozi.

Klimatske primjene

Postoji neoborivi dokaz da se klimatske promjene u atmosferi dešavaju i da postaje sve toplije, te da će temperature u 21. vijeku rasti. To bi moglo dovesti do opadanja saliniteta Atlanskog okeana zbog otapanja slatke vode sa Arktika. Ovo bi moglo zaustaviti cirkulisanje toplih struja i njihov utjecaj na Zapadnu Evropu. U tom slučaju pad temperature bi bio veći nego mini ledeno doba koje se desilo u 17. i 18. vijeku.