Istraživanje
0

Visoki insulin povećava rizik od raka dojke

FENA
Viši nivo insulina nego što je normalno predstavlja nezavisan rizični faktor za rak dojke, utvrdili su američki stručnjaci s njujorškog Medicinskog koledža Albert Einstein, javile su agencije.

Koristeći podatke tzv. Opservacione studije zdravlja žena, tim s njujorškog koledža, na čelu s dr. Markom Ginterom, proučio je vezu između raka dojke i krvnih parametara kod 835 žena kod kojih se ta bolest pojavila nakon otpočinjanja studije i uporedio te podatke s krvnim nalazima 816 učesnica pomenute studije koje nisu oboljele od raka dojke, prenosi Reuters.

Sve ove žene su već na početku studije prošle menopauzu i nisu bolovale od dijabetesa. Njujorški tim je ustanovio da su u prosjeku ispitanice s najvećim nivoom insulina u krvi izložene 46 odsto većem riziku da obole od raka dojke u odnosu na one s najmanjim sadržajem insulina.

Konstatirano je i da veza između nivoa insulina i rizika od raka dojke zavisi od toga da li su ispitanice prošle kroz hormonsku terapiju, pri čemu je nivo insulina bio od uticaja na rizik od raka dojke samo kod ispitanica koje nisu uzimale hormone.

Osim toga, kod ispitanica koje nisu uzimale hormone, a imale su indeks tjelesne mase (BMI) 30 (što znači da su gojazne), rizik od raka dojke bio je čak dva puta veći nego kod ispitanica koje su imale normalan BMI - od 18 do 25.

Utvrđeno je također da je kod ispitanica s najvećim sadržajem hormona estrogena u krvi, rizik obolijevanja od raka dojke viši za 59 posto u odnosu na one s najnižim nivoom estrogena.

Poruka američkih stručnjaka je da je za žene poslije menopauze preporučljivo da nastoje da smanje kilažu i budu fizički aktivnije (što bi utjecalo i na smanjenje insulina i estrogena u krvi) ili da farmakološkim sredstvima porade na snižavanju nivoa insulina i estrogena, čime bi se umanjio rizik obolijevanja od raka dojke.