Nauka
0

Virusi napadaju i mobilne telefone

FENA
Većina ljudi zaboravlja da su mobilni telefoni praktično mali kompjuteri koji mogu slati i primti podatke, pa je lako moguće da prime softver koji škodi telefonu ili vlasniku - drugim riječima "viruse" i "crve".

Prvi takav program pojavio se prije dve godine, a prvi crv, nazvan "Kabir", više je predstavljao teoretski nego praktični problem s obzirom da nije stvarno cirkulirao svijetom mobilnih telefona.

Telekomunikacijski stručnjak Björn Brodersen, čije je riječi prenijela agencija DPA, ne želi širiti paniku, ali vjeruje da će taj problem biti sve veći u budućnosti.

Sada postoje virusi koji izbrišu fajlove u sistemu mobilnog telefona, koji se u tom slučaju mora vratiti proizvođaču na popravku, objasnio je stručnjak za viruse Candit Wueest iz softverske kompanije "Simantek".

Postoje također virusi koji navodno ubacuju lozinku u memorijsku karticu mobilnog telefona kojom onemogućuju vlasniku pristup operateru.

Zasad su na meti prvenstveno takozvani "pametni" telefoni koji nude veći broj portala i funkcija, što znači i više mogućnosti za "napad".

"Pametni telefonu su pobudili zanimanje tvoraca virusa", upozorio je Brodersen. Način na koji se crv kao što je "Kabir" rasprostire ukazuje na slabost u načinu na koji mobilni telefoni komuniciraju - programi se prenose bežično korištenjem blutut portala telefona.

Praktično, to znači da virusi jedino mogu napasti modele mobilnih telefona koji imaju operativni sistem Simbijan i portal blutut. Stoga bi portale koji nisu potrebni trebalo deaktivirati, preporučila je njemačka Federalna agencija za sigurnost u informacijskoj tehnologiji.

Stručnjaci upozoravaju da bi vlasnici mobilnih telefona morali voditi računa kada nabavaljaju programe. Ako se, naprimjer, neka igrica, koja se inče mora kupiti, nudi besplatno, virus je možda skriven u njoj.

Virusi u mobilnim telefonima, slažu se stručnjaci, zasad ne predstavljaju veliku opasnost i oni koji su dosad otkriveni uglavnom su djelo "tvoraca" iz "stare škole" koje ne zanima nanesena šteta, već žele pokazati svoje tehnološko znanje.

Tvorci virusa, spamova, trojanaca i crva koji sada kruže internetom uglavnom su motivirani željom da dođu do novca, makar i čineći krivično djelo.

I sve dok to mogu ostvariti uz pomoć PC-virusa, vjerovatno neće imati razloga da programiraju viruse za mobilne telefone, tješe se stručnjaci.