Nauka
0

VIRUS ALERT: Najbrže širenje nekog virusa do sada

Klix.ba
Nova, F verzija virusa Sobiga potpuno rastura Internet svijet i najbrže je raširen virus u dosadašnjoj istoriji Internet-a.

Najveći problem je, kako tvrde stručnjaci za račursku sigurnost, kako iza virusa Sobig F stoje - spammeri. Pretpostavka leži u tome što virus ne samo što traži adrese u adresaru kako bi se sam slao dalje, već pokušava instalirati i program koji zaraženi računar pretvara u prenosnika za poruke koje autor virusa želi poslati.

Brojevi najbolje govore: antivirusna kompanija MessageLabs zaustavila je preko milion kopija Sobig F virusa u prvih 24 sata širenja, a najveći svjetski ISP America Online objavio je kako je zaustavio više od 11 miliona kopija virusa od 18. augusta, kad je ovaj prvi put zabilježen.

Sobig dolazi sa porukama: Re: details Re: approved Re: my details Re: Thankyou! Re: That movie Re: wicked screensaver Re: your application

Your details Thankyou

Virus je izazivao velike probleme i za one koji su uspjeli izbjeći zarazu jer su im uz toliko e-poruka e-mail inboxi bivali pretrpani porukama.

Upozoravamo sve korisnike na maksimalan oprez, kao i redovan upgrade antivirusnih programa i operativnih sistema.

Ako je to neko olakšanje, virus će se sam sebe deaktivirati 10. septembra.