Nauka
88

Vilsonovo šetalište: Noć istraživača privukla 5.000 znatiželjnih građana

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U četiri bh. grada večeras je otvorena četvrta Noć istraživača, najveća naučna manifestacija za mlade u zemlji.

"Ova manifestacija na evropskom nivou slavi desetu godišnjicu i sve predstavlja pravi evropski pokret u kojem više od 300 gradova u 35 država u isti dan i u isto vrijeme zajedno slave Noć istraživača koja za osnovni cilj ima popularizaciju nauke, naročito kod mladih kod kojih se želi pokrenuti motivacija i razmišljanje o nauci kao o svojoj potencijalnoj karijeri", rekla je za Klix.ba predstavnica organizatora Amna Kurbegović.

Noć istraživača se po četvrti put održava u Bosni i Hercegovini, a prvi takav događaj održan je 2002. godine u Banjoj Luci, 2013. godine istraživačkoj priči pridružilo se i Sarajevo, a prošle godine to su učinili Mostar i Bijeljina. Ti gradovi udruženo slave nauku, istraživanja i inovatnivni rad.

"Mi svake godine organiziramo slične aktivnosti, a okosnica je Sajam nauke na koji se ove godine prijavilo 25 naučnih institucija, pojedinaca, firmi i organizacija, a taj broj iz godine u godinu raste. Imamo i takmičenja škola u naučno-istraživačkim projektima gdje će biti izabrane tri najbolje ideje", objasnila je Kurbegović.

Samo u Sarajevu Noć istraživača posjećuje oko 5.000 građana kojima očigledno ne smeta ni najava kiše kako bi posjetili evropsku naučnu zabavu koja će trajati sve do 23 sata, a čiji je slogan "Započni lančanu reakciju!".

Sarajevsko izdanje Noći istraživača odvija se u Vilsonovom šetalištu, pokraj Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Dobrodošlicu malim naučnicima poželio je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark ističući da kroz nauku i istraživanje djeca uče kako stvari funkcionišu.

"To je nešto što ne poznaje granice. Vjerujem da će migranti i izbjeglice, koje se sada kreću ka Evropi jednog dana postati naučnici. Drago mi je da u BiH ima puno talentovanih ljudi, što se vidi po matematičarima, koji osvajaju medalje na takmičenjima širom svijeta", kazao je Wigemark.

Općina Novo Sarajevo, rekao je načelnik te općine Nedžad Koldžo, po treći put pe održala Noć istraživača, u kojoj je najvažnije da djeca shvate da nauka nije bauk i da je kroz razne aktivnosti spoznaju. U parku ispred ljetne pozornice Vilsonovo predstavljeno „pametno biciklo“ koje proizvodi električnu energiju.

"Ovom prilikom u kutku 'Lajk za pametnu energiju' djeci sam pokušao objasniti na koji način mogu uštediti energiju, te podijelio brošure sa 200 korisnih savjeta. Moguće je 40 posto kućnog budžeta uštediti na godišnjem nivou“, rekao je Halid Lepan, zaštitno lice projekta „Zeleni ekonomski razvoj", koji UNDP u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS provodi u BiH.