Kina
0

Velikoj pandi prijeti istrebljenje

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kineska velika panda bi mogla izumrijeti za samo dvije ili tri generacije.

Najveći utjecaj na ovo ima sve brži ekonomski razvoj, koji uveliko utječe na njihov način života, objasnio je u ponedjeljak jedan kineski medij, prenoseći riječi stručnjaka grupe WWF.

Problem je što je stanište koje naseljavaju pande sve manje, što sprječava životinje da se kreću slobodno u potrazi za partnerima s kojim će se pariti i tako nastaviti vrstu, piše Global Times, a prenosi AFP.

"Ako se panda ne može pariti s onima koji žive na drugim, isto tako sve manjim područjima, za dvije do tri generacije ove bi životinje mogle biti izbrisane s lica zemlje", kaže Fan Zhiyong iz WWF-a, upozoravajući da se odmah mora početi djelovati, ukoliko želimo spriječiti njihovo izumiranje.

Najveći krivac za sve manji prostor kojim se panda može kretati su autoputevi, zato Fan kaže da bi se Kinezi trebali odreći građenja novih, jer ne zna koje bi moglo biti drugo rješenje ovih problema.

Trenutno u kineskoj divljini živi oko 1.590 pandi. Najviše ih je u jugozapadnom Sichuanu, sjevernom Shaanxiju i sjeverozapadnoj provinciji Gansu, dok ih oko 180 živi u zatočeništvu.

Pored toga što na njihovo razmnožavanje utječu ova ograničenja, pande su poznate po tome i što imaju vrlo nizak libido, što je još jedna otežavajuća okolnost kad govorimo o razmnožavanju ovih životinja.